Aanwijzingen voor het goede leven

 
 

Schrijver-filosoof Erik Pool schreef het boek ‘Aanwijzingen voor het goede leven, over levenskunst en de zoektocht naar zin’ (Boom Amsterdam). In dit filosofische boek voor niet-filosofen laat Erik zich inspireren door oude en moderne filosofen die allemaal met de vraag stoeiden: wanneer is mijn leven een gelukt leven?


Na Socrates en Aristoteles is deze vraag alle filosofen en schrijvers bezig blijven houden. Tot op de dag van vandaag zoeken ook wij, moderne mensen, naar het goede leven. Hoe voorkom dat de crisis je verlamt? Lukt het om je vrij te voelen terwijl er ook zoveel plichten zijn? En wil niet iedereen weten of zijn eigen leven zin heeft? Oude en moderne filosofen kunnen ons helpen om onze eigen levenskunst vorm te geven. Erik Pool haalt uit het werk van bijvoorbeeld Plato, Montaigne en Bieri (alias Pascal Mercier) zijn eigen ‘Aanwijzingen voor het goede leven’ en gaat daarover met de lezer in gesprek. Zijn vragende houding zet de lezer aan tot zelfonderzoek: wat is voor mij het goede leven?


Over Erik Pool

Erik Pool (1961) is schrijver, verandermanager bij de rijksoverheid en filosofisch practicus bij werkmetLef. Met zijn vrouw richtte hij La Scuola | academie voor levenskunst op. Hij is mede-initiatiefnemer van het Gilde van Filosofisch Practici. Radio 1 typeerde hem als een denker ‘die vindt dat we meer en grondiger met elkaar moeten praten over de grote vragen van het leven’. Na de Academie voor Journalistiek (Kampen) bekwaamde hij zich in marketing, management en veranderkunde. Aan de Erasmus Academy (Rotterdam) schoolde hij zich in transitiemanagement en aan de Internationale School voor de Wijsbegeerte (Leusden) in praktische filosofie, socratische gespreksvoering en visie- en ideeontwikkeling in organisaties.


 

het boek voor niet-filosofen