Erik Pool

 
 

Erik is een ondernemende manager, een verbinder en netwerker. Gespecialiseerd in marketing & veranderprocessen heeft hij een brede ervaring ontwikkeld in verschillende maatschappelijke domeinen (profit, non-profit, overheid) vanuit wisselende verantwoordelijkheden: zowel in uitvoerende, ondernemende en leidinggevende functies als in adviserende, beleidsmatige en politieke functies.


Geschoold als communicatie-expert en gewerkt als journalist (radio, dagblad) en voorlichter (televisie en gemeente) is Erik 13 jaar ondernemer (DGA) geweest en heeft hij drie jaar consultancy & interim-management gedaan.
Vanaf 2003 was hij bij het Ministerie voor Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk voor strategie & procesmanagement en van 2009-2011 (gedetacheerd) directeur ‘Dutch Delta Design 2012’ bij het Netherlands Water Partnership.
Erik is nu werkzaam als directeur Participatie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


Erik heeft ook politieke ervaring. Van maart 2003 tot maart 2011 was hij namens de PvdA lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland (in 2007 herkozen) met als taakvelden voorzitter Statencommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen en woordvoerder Mobiliteit, Werk & Economie.


In 2008 was hij mede-oprichter van La Scuola | academie voor levenskunst en is sindsdien als mentor daaraan verbonden.


Al deze ervaringen maken Erik tot een professionele begeleider met een brede scope. Diverse teams en individuen vanuit verschillende organisatiegeledingen hebben zijn kwaliteiten al mogen ervaren:

- analytisch (ontwart moeilijke vraagstukken), creatief (oplossend),

flexibel, vasthoudend en stressbestendig (geeft niet op);

- onafhankelijk, zelfstandig en resultaatgericht

- authentiek, communicatief en enthousiasmerend, empathisch en

omgevingssensitief

Zijn gevarieerde achtergrond maken hem voor bestuurders en beslissers een gesprekspartner op niveau.


Erik is gecertificeerd transitiemanager (Erasmus Universiteit/Drift Rotterdam). Hij ontwikkelt een nieuwe specialisatie, voortbordurend op ervaring, vaardigheden en persoonlijke interesse: filosofische counseling en socratische gespreksvoering. Erik studeerde filosofie en volgde de beroepsopleiding tot filosofisch consulent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden. In 2012-2013 volgde hij daar de opleiding Filosoferen in organisaties o.b.v Jos Kessels.

Erik is mede-oprichter van het Gilde van Filosofisch Practici en lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk.


Hoe hij denkt en naar het leven kijkt, heeft Erik uitgewerkt in vier boeken over levenskunst. Na ‘Zorg jij goed voor jezelf?’, ‘Voel jij je vrij?’ en ‘Durf jij te voelen?’ verscheen in 2013 ‘Heb jij tijd?’, een beschouwing ‘over kwetsbaarheid en de kunst van het leiderschap’. Met deze essays werkte hij toe naar een overzichtswerk over de kunst van leven en praktische filosofie, uitgegeven bij uitgever Boom: Aanwijzingen voor het goede leven. “Al schrijvend ontdek ik voortdurend nieuwe dingen, vooral over mijzelf. Daarom schrijf ik graag.”


Bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is hij sinds 2015 als directeur Participatie blijven schrijven, praktisch en filosofisch: in 2017 verscheen ‘Weerwoord en waarheid - essay over tegenspraak in de context van IenM’, in 2018 opgevolgd door het veelgelezen ‘Liefde en leiderschap - essays over tegenspraak, intimiteit en het goede gesprek’. 

verder kennismaken...